Sunday, 20 November 2011

Ardbeg: Den gamle og nye tiåringen

I går benyttet jeg anledningen til en grundigere sammenlikning av Ardbegs gamle (L6 150 16:50 4ML) og nye (L9 203 13:49 6ML) tiåring, og dermed forsvant den siste skvetten i flaska med den gamle tiåringen. Endringen i stil kom sommeren 2008. Begge er 46% og ikke kjølefiltrert. Fargemessig er begge lys gyldne. Fargeforskjellen er så liten at den for alle praktiske formål er null,
og innenfor hva man må forvente av variasjoner fra tapping til tapping. Lukt og smak er også relativt lik,
men det er noen forskjeller som er relativt lett å oppdage når de testes direkte mot hverandre. Den gamle har luktinnslag av fersken, fløtekaramell
og aceton, mens den nye er noe lettere med mer innslag av blomster. Vaniljelukten er også mer fremtredende i den nye. Begge er lett søtlige, men ikke direkte fruktige. De har begge innslag av sitrus. Den nye kan virke noe mer fruktig, men dette kan vel
så mye skyldes det blomsteraktige innslaget. Den nye glir i større grad over fra søtlig til bitter og snerpende munnfølelse, som godt kan skyldes at den er mer blomsteraktig. Den gamle er mer fyldig, og virker umiddelbart noe rundere. Ved nøyere vurdering, er det likevel den nye som gir den rundeste munnfølelsen.
Begge har de karakteristiske ardbegske trekk av kreosot, sjø, salt, pepper og røyk, selv om den nye er mer utpreget på alle disse områdene. Så dette er to helt forskjellige whiskyer? Nei, det er nok mulig å kjenne forskjell når man smaker én og én, men tenker man ikke over det, kan de nok bli tatt for å være samme whisky.

No comments:

Post a Comment