Sunday 13 March 2011

Dagens sammenlikning er mellom Ardbeg Airigh Nam Beist og arvtageren Ardbeg Corryvreckan. Mellom 1980 og 1989 ble det ikke destillert whisky på Ardbeg. Det ble så startet opp noe årlig produksjon fra 1989 til 1996. Med unntak av 1990 da det ble produsert en større mengde whisky, var produksjonen begrenset. I følge Andrew Jefford er hele 1990-årgangen lagret på 2.fill bourbonfat. Etter at Ardbeg fikk nye eiere i 1997 ble det igjen fart på whiskyproduksjonen, og Ardbeg som vi kjenner den i dag har blitt destillert fra mai 1998. The Biesty er basert på whisky produsert i 1990. De første tapningene som kom i 2006 består dermed av 16 år gammel whisky, mens de siste tapningene som også baserer seg på 1990-årgangen, er eldre. En Biesty som jeg kjøpte på polet ved juletider 2010 var tappet høsten 2008 og er dermed 18 år. Pga. mangel på 1990-årgangen har Biesty nå gått ut av produksjon og Corryvreckan er tenkt som arvtager. Spørsmålet blir så om Corryvreckan blir en verdig arvtager.

Ardbeg Airigh Nam Beist 46% tappet i 2006 (L6 256) har gylden farge. Biesty er rundere, har mindre alkohollukt, er mer fruktig og søtlig enn 10-åringen. Den bærer preg av vanilje, kokos, noe tre, lett krydret og hint av trøket frukt. Røyken er selvfølgelig på plass. Den er mer kompleks enn 10-åringen.


Ardbeg Corryvreckan 57,1% (L9 231 ..) er mørk gylden, dvs. noe mørkere enn Biesty'n. Den noe mørkere fargen er nok til stor del forårsaket av at en del av whiskyen er lagret på europeisk eik (Burgund vin). Den bærer preg av røyk, fruktighet og vanilje. Den er tørr med tresmak og mangler noe rundhet. Den er skarpere i kantene enn Biesty'n. Corryvreckan har ingen oppgitt alder. Det er grunn til å tro at den ligger i området rundt 10 år, med innblanding av litt yngre whisky. Alkoholprosenten i seg selv gir Corryvreckan mer fylde enn Biesty'n, men jeg vil også tro at det er noe 1.fill bourbonfat som også bidrar til mer fylde. Corryvreckan er en god whisky, men jeg vil savne Biesty'n. Jeg velger nok Uigeadail før Corryvreckan.

No comments:

Post a Comment