Sunday, 17 April 2011

Streiftog langs vestkysten

Kveldens whiskysmaking var lagt til The Whisky Bar i Oslo, og kveldens vert var Daniel. Whiskyene var plukket fra et belte langs kysten fra Orknøyene i nord til Campbeltown i sør.

Arran 12 år, 46%, sherryfat. Arran er et ungt destilleri som begynte å destillere først i 1995. Målet er å ha en hovedserie bestående av én 10-åring, én 14-åring og én 18-åring. 12-åringen må ses som et skritt på veien mot hovedserien. 12-åringen er lagret på refill-sherryfat med avsluttende 9 mnd. lagring på ex-Oloroso sherry-hogsheads.Whiskyen har et friskt og ungt sherrypreg. Den er lett fruktig med lukt av fersken og eggekrem.

Highland Park 18 år, 43%, sherryfat. Sherrypreg, middels fruktig, rund og fin. Lettere røykpreg. En meget god whisky.

Talisker 25 år, 54,8%. Refill amerikansk eik og europeisk eik. Kveldens høydepunkt. Fem av seks testere hadde denne på førsteplass. Klart preg av vanilje, eggekrem, lett fruktig, skarp tørket frukt, fersken, blomsteraktig med et lett avbalansert røykpreg. Dette er en rund velbalansert whisky.

Longrow CV, 46%. Dette var kveldens avviker. Den består av whiskyer med et bredt aldersspekter fra rundt 6 år til 14 år. Visst nok en god blanding av bourbon, sherry, portvin og romfat. Den har kraftig røyklukt, bacon, en sprø karbolsk lukt med preg av råsprit. Den er snillere i smak enn i lukt. Smaken er overraskende fruktig.

Bunnahabhain 25 år, 43%. Denne whiskyen har et kraftig sherrypreg med intens lukt av tørket frukt. Rund, salt, tørr og i overkant kraftig.

Port Ellen, 30 år, 53,3%, refill hogshead, Douglas Laing Old&Rare, årgang 1979,  tappet august 2010. Vanilje, eggekrem, søtlig, blomsteraktig, salt og lett røykpreg/bacon. Rund og fin men allikevel overraskende kraftig karakter som ikke har blitt slipt bort av tidens tann.

No comments:

Post a Comment