Sunday, 26 December 2010

Lagavulin

Det er julehøytid og tid til et dypdykk i whiskylageret. Fram kom to Lagavulin-whiskyer. Lagavulin 12-år cask strength (57,5%) special release fra 2006 og Lagavulin 16-år (43%) fra 2007. Lagavulin Distillers Edition glimret imidlertid med sitt fravær.

Jeg finner ikke Lagavulin fullt så røykfylt som sine naboer Laphroaig og Ardbeg. Til gjengjeld syns jeg Lagavulin har større tyngde og kompleksitet. Lagavulin er røffere i kantene. Noe av årsaken er at det er svært liten reflux og kobberkontakt ifm. destilleringen. I tillegg venter Lagavulin til rundt 59% før de går over til å destillere halen.

Både 12- og 16-åringen har røykkarakteren som er så typisk for Islay-whiskyer. I 12-åringen, som jeg antar er lagret utelukkende på bourbonfat, i hovedsak tredje fylling, kommer torvrøyken, salt, jod og pepper klart fram. Lagavulin er i tillegg svært tørr. Andre karaktertrekk er vanilje og sitrus, samt noe sødme og fruktighet.

16-åringen har de samme trekkene som 12-åringen, men i tillegg har 16-åringen sherrykarakter, som sammen med den noe lengre lagringstiden gir en rundere og snillere whisky som demper noen av 12-åringens særtrekk uten å virke overveldende.

12-åringen er lys gylden, mens 16-åringen har en dyp kobberfarge. Dette skyldes nok karamell vel så mye som sherry, selv om det er all grunn til å tro at 16-åringen inneholder en blanding av whisky lagret på bourbonfat og sherryfat.

Så til den tredje hovedkategorien av Lagavulin whiskyer, Distillers Edition, som har en sluttlagring på Pedro Ximenez sherryfat. Dette er en sherry som er svært søt. Jeg hadde ikke denne whiskyen tilgjengelig under smakingen, men fra tidligere prøvesmakinger husker jeg den som noe over toppen mht. sherrypreg. Sherry gir et klart preg av tørket frukt og modne bær. Dette er med å dempe råskapen, friskheten og kompleksiteten. Distillers Edition er imidlertid også en god whisky, selv om jeg foretrekker 16-åringen.

Etter at jeg har holdt Laphroaig og Ardbeg som mine Islay-favoritter en stund, er igjen 16-åringen til Lagavulin i førersetet. En meget god whisky.

No comments:

Post a Comment